• Fotobiomodulatie vermindert tumorprogressie en verhoogt het metabolisme van gekweekte cellen
  • Met fotobiomodulatie behandelde tumoren bevatten volwassen bloedvaten en minder pro-angiogene macrofagen
  • Tumoren die door fotobiomodulatie worden behandeld, worden omgeven door lymfocyten en dendritische cellen
  • Fotobiomodulatie bevordert de secretie van type I interferonen in vitro en in vivo

Fotobiomodulatie wordt aanbevolen om mucositis veroorzaakt door oncologische behandelingen te genezen, wat aanleiding geeft tot bezorgdheid over het veilige gebruik ervan bij kankerpatiënten. Ottaviani et al. toonde aan dat laserlicht tumorprogressie remt, tumorvatnormalisatie induceert en het immuunsysteem stimuleert om type I interferonen te produceren, wat de veiligheid aantoont en het gebruik van op laser gebaseerde therapieën voor kanker uitbreidt.

Samenvatting

Fotobiomodulatie staat als een veelbelovende ondersteunende behandeling voor orale mucositis veroorzaakt door oncologische therapieën. De werkingsmechanismen bij kankerpatiënten zijn echter nog steeds onduidelijk.

Hier onderzochten we het antikankereffect van 3 laserprotocollen, ingesteld op de meest gebruikte golflengten, in B16F10-melanoom- en orale carcinogenese-muismodellen. Terwijl laserlicht het celmetabolisme in gekweekte cellen verhoogde, was het in vivo resultaat een verminderde tumorprogressie.

Dit opvallende, onverwachte resultaat ging gepaard met de rekrutering van immuuncellen, in het bijzonder T-lymfocyten en dendritische cellen, die type I-interferonen afscheidden. Laserlicht verminderde ook het aantal zeer angiogene macrofagen in de tumormassa en bevorderde de normalisatie van bloedvaten, een opkomende strategie om tumorprogressie te beheersen.

Gezamenlijk stellen deze resultaten fotobiomodulatie in als een veiligheidsprocedure bij oncologische patiënten en openen ze de weg naar innovatief gebruik ervan voor kankertherapie.